Целта на Законопроекта за ветрогенератори в Черно море е да се

...
Целта на Законопроекта за ветрогенератори в Черно море е да се
Коментари Харесай

Спокойно: Няма да лежим на шезлонга и да гледаме как пред нас се върти перка, позитивите за България от този законопроект ще са огромни!

Целта на Законопроекта за ветрогенератори в Черно море е да се реализира енергийна самостоятелност на страната. Това сподели пред " Фокус " депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който е един от вносителите на законопроекта. Той изясни, че спецификата е, че в някои елементи на Черно море вятърът е разполагаем към 46% от времето през годината. Това значи, че там могат да бъдат ситуирани ветрогенератори. 

" На сушата това е доста по-нисък % и даже в най-ветровитите зони на страната той е към 2 пъти по-нисък, в сравнение с в морето. Защо е свястно да бъдат сложени тези ветрогенератори? Защото сложени и работещи през съвсем половината от времето, изключително зимата, те могат да заменят други мощности, които последователно във времето ще отпадат в България. Трябва да кажем, че първо България е последната страна в Европа, която няма такова законодателство. Тук приказваме за законодателство. Никой още няма да слага ветрогенератори и не знаем дали ще има искащи за това, само че законодателство би трябвало да има, тъй като в случай че се появи подобен вложител той да има алтернатива, в която да сложи такива перки в морето. В момента това е невероятно. Ако сега някой желае да влага - няма да може, а в Румъния се осъществя подобен план за към 2 милиарда евро ", сподели Мирчев. 

По-особеното, за което акцентира депутатът е, че ветровитите зони у нас се намират в северната част на България. " По-скоро на североизток, над 20 км във вътрешността в морето ", разясни той.

Ивайло Мирчев акцентира, че ветрогенераторите ще бъдат ситуирани от 20-50 км от брега, и бе безапелационен, че или няма да се виждат, или ще се виждат като точици във вътрешността в морето. 

" Няма по какъв начин да виждате 20 км във вътрешността в морето ясно, още по-малко както през вчерашния ден дадоха за образец - да стоите на шезлонга и да гледате по какъв начин някаква перка се върти пред вас. Това не е съществено. Причината е, че вятърът е във вътрешността в морето и успеваемостта е там. Тези спекулации идват от проруските партии, от съветските проксита, на които им е по-удобно България да е подвластна от Русия във връзка с силата, а не самостоятелна. Важното тук е, че ние ще добиваме сила от личен запас - не с импорт, не с нефт, не с газ, а със личен запас, а това е вятър. В идващите години от ден на ден ще навлизат и електрическите автомобили, по тази причина е извънредно значимо всичко това. Ще има по-голямо ползване на електрическа енергия, България би трябвало да е спокойна и да не изпада в обстановка да внася ток от други страни или пък да се постанова да внася газ или нефт от други страни, с цел да създава ток за електрическите автомобили ", изясни Ивайло Мирчев.

Припомняме, че през вчерашния ден депутатите гласоподаваха на първо четене Законопроект за ветрогенератори в Черно море. Текстовете бяха подкрепени със 112 гласа " за ", 53 бяха " срещу ", а 3-ма се въздържаха. Документът продизвика голям брой рецензии, както от еколози и представители на туризма, по този начин и от риболовен сдружения, а също по този начин и от редица депутати.

Повече вижте във видеото.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР